Resultaten från Kanceras FRACTAL-studie presenteras på ESC 2024

2024-07-18

Kancera AB (publ) meddelar att resultaten från FRACTAL-studien kommer presenteras på European Society of Cardiologys (ESC) årliga konferens i London den 2 september 2024.

I december 2023 rapporterade Kancera positiva övergripande resultat från FRACTAL-studien, en explorativ fas IIa studie med Kanceras läkemedelskandidat KAND567 i patienter med ST-höjnings hjärtinfarkt (STEMI) som genomgår kärlvidgningsingrepp.

Resultaten från FRACTAL-studien kommer nu presenteras på ESC 2024 i London den 2 september av professor Ioakim Spyridopoulos, huvudprövare i FRACTAL studien. ESC är världens största konferens inom det kardiovaskulära medicinområdet och ett tillfälle där världsledande kardiologiexperter träffas i syfte att utveckla och förbättra behandlingsformer baserat på banbrytande forskning och teknologi.

Om FRACTAL-studien
FRACTAL-studien är en explorativ klinisk fas IIa-studie i vilken Kanceras fraktalkinblockerande läkemedelskandidat KAND567 adderas till standardbehandlingen av hög-risk STEMI-patienter som genomgår kärlvidgningsingrepp, inklusive behandling med heparin, glycoprotein IIb/III hämmare och dubbel trombocyt-hämning. Studien, en tvåarmad, dubbelblind och placebokontrollerad studie, genomfördes på två sjukhus: Freeman Hospital i Newcastle och James Cook University Hospital i Middlesbrough. Huvudprövare för studien var professor Ioakim Spyridopoulos, professor i kardiologi och kardiovaskulär gerontologi, Newcastle University och sponsor var Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

Deltagarna randomiserades (1:1) till intravenös infusion av KAND567 i 6 timmar, följt av en överbryggande dos på upp till 200 mg KAND567 oralt efter infusionen, följt av 8 doser på 200 mg av KAND567 med 8 timmars mellanrum, eller matchande placebo-behandlingar.

Alla deltagare som fick någon dos av KAND567 eller placebo, och för vilka data efter dos finns tillgängliga, inkluderades i datasetet för säkerhetsanalys. Alla deltagare som fick någon dos av KAND567 behandlades som om de tillhörde den aktiva armen. Av de totalt 71 rekryterade patienterna randomiserades 37 patienter till KAND567-gruppen och 34 patienter till placebogruppen.

Det primära målet var att utvärdera säkerhet och tolerabilitet för KAND567 baserat på antalet incidenter, allvarliga incidenter och misstänkta oförutsedda allvarliga biverkningar, kumulativt för varje arm från inklusion i studien till dag 90, samt förändring av laboratorieparametrar relaterade till säkerhetsvariabler. Det sekundära målet var att utvärdera signaler på hjärtskyddande effekter, vilket har utvärderats genom en rad inflammatoriska biomarkörer och magnetisk resonanstomografi (MRT) markörer.

Om Kancera AB (publ)
Kancera AB utvecklar en ny klass av läkemedel mot inflammation och cancer, med fokus på att utveckla läkemedelskandidater som med precision styr immun- och cancerceller genom det s.k. fraktalkinsystemet. Aktien handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser.

För mer information

eller kontakta
ir@kancera.com eller 08-5012 60 80

Tillbaka